perjantai 14. lokakuuta 2011

Suomi V England

Eli täällä nyt hetken asuneena oon huomannu joitain "pieniä" eroja suomalaiseen elämään. Ja muutamia ihan vaan outouksia...

Roskikset
Näillä on täällä samanlaiset roskapöntöt ku Suomessa. Ne sellaset missä lukee SULO. Mun piti ihan googlettaa et onks se ihan suomalainen yhtiö, mut ei oo se on saksalainen. Anyways, aina kun on roskispäivä ne törpöt raahataan tohon kadunvarteen, josta sit roskisauto käy ne tyhjäämässä. Täällä on 3 roskista: litter/roskat, kierrätys ja puutarhajäte. Kierrätykseen menee lasi, pahvi ja muovipullot yms. Kaikki siis samaan. Nää ei kierrätä esim. mehutölkkejä ollenkaan.

Ruoka
No tästä vois sanoo vaikka mitä ja miten paljon... Aamupala on ihan perus, mutta lounas... Kouluun tehdään siis eväät, voileipä ja jugurtti tai joku hedelmä. Verratkaapas suomalaiseen koululounaaseen. En ymmärrä miten noi muksut pysyy pystyssä tolla ruualla. Eikä Erika oo ees hirveen nälkänen ku tullaan kotiin koulusta. Iltaruokakin on aika sama ku Suomessa, perus kotiruokaa. Mutta täällä tarjotaan aina keitettyjä vihanneksia ruuan kanssa. Aina. Kerran on kai ollu salaattia, mut muuten aina keitettyä. Kaipaan tuoreita vihanneksia. Ja perunat tarjotaan aina muussattuna, paitsi kun Pasi kokkaa, mut se onki suomalainen. Olen myös valaistunut teen juonnin suhteen. Mä tajusin miks täällä juodaan sitä niin paljon. Se lämmittää! Ku ei osata hoitaa eristystä kuntoon, täytyy kittaa kuumaa teetä että pysytään sulana. Tai sen takia mä ainakin juon sitä.. Täällä on myös yllättävän suppea teevalikoima kaupoissa. Ihan vaan muutamaa eri makua. Teen luvatussa maassa! Astiat pestään sellasella pöytärätillä, eikä niitä huuhdella ollenkaan. Meillä tosin on ihan tiskiharjakin, jälleen suomalaisen Pasin ansiosta.

Pukeutuminen
Englantilaiset ei vaan osaa pukeutua sään mukaisesti. Eräänä päivänä kun oltiin puistossa siellä oli pariskunta. Miehellä oli sortsit ja t-paita, naisella uggit ja toppaliivi. Kun haen Erikan koulusta siellä näkee kans aika mielenkiintosia yhdistelmiä esim. talvitakki ja sandaalit. Sillon ku oltiin Liverissä, harvalla siellä oli takkia päällä. Sataa vettä ja ihmiset värjöttelee. Kantsisko laittaa takki päälle nii ei oo niin kylmä?? Erikan koulupuku koostuu hameesta tai mekosta, kauluspaidasta, solmiosta ja neuletakista. Ja valkoset nilkkasukat tai harmaat sukkikset. Eli Erika painaa tuolla paljain säärin ku mä kääriydyn takkiin ja kaulahuiviin ja silti palelen ulkona. En tiiä miten sit talvella käy, kuinka kylmä täällä nyt sit oikeesti on, mutta en usko että nää harrastaa esim. ulkohousuja. Koulusta vielä sen verran, että jälki-istuntoa voi saada mm. siitä että on kynsilakkaa tai koruja. Baarissa käydessä päivittelin Carmenille kuinka paikalliset naiset näyttää ihan naurettavilta. Niillä on hullut meikit, irtoripset, feikkirusketus, maailman lyhyimmät ja kireimmät mekot ja hillittömän korkeet korkkarit. Ja me oltiin vaan pubissa, ei missään dintsdints-tanssipaikassa. Carmen kerto että sille oli joskus sanottu että ulkomaalaiset tunnistaa baarissa ihan jo pukeutumisen perusteella. Uskon.

Mainokset
No tää ei nyt vasinaisesti eroa mitenkään Suomesta tai oo outoa, mutta täällä näkyy telkkarissa samoja mainoksia ku Suomessa. Esim. yks Pampers mainos se vaan on tietty englanniks. Ja Rexona on täällä nimeltään Sure. Telkarissa on paljon pikavippi mainoksia, lakitoimistojen mainoksia (jos oot esim. ollu onnettomuudessa niin ne auttaa sua saamaan korvauksia) ja erilaisia "lahjoita punta viikossa koirille/afrikan nälkäänäkeville lapsille".

Liikenne
Nopeusrajoitukset näytetään täällä maileissa, eli en tiiä minkälaiset ne on. Mutta olettaisin että ne on suuremmat ku Suomessa yleensä. Motarilla tais olla rajoitus 130km/h mikä ei nyt oo mitenkään paljon, mutta sit asuinalueella missä Suomessa olis rajoitus 30 täällä ajetaan reilusti kovempaa. Eikä missään oikein oo suojateitä. Keskustassa taitaa olla muutama, mutta koulumatkan varrella ei yhtään. Tien yli mennään ku on sopiva väli. Kadut on aika kapeita ja täällä parkkeerataan kadun varteen. Vain noissa rannassa olevissa ökytaloissa on sen verran tilaa pihalla että siihen mahtuu auto. Ja täällähän saa parkkeerata vapaasti sille puolelle tietä kun haluaa. Parkkeeraus aihauttaa sen että täytyy aina väistää vastaantulevia autoja jos sun puolella ollaan parkissa, koska tiellä ei todellakaan oo tilaa enää kahdelle muulle autolle. Enkä vieläkään osaa kattoo tietä ylittäessä oikeeseen suuntaan, paitsi sillon ku tiessä lukee "look right/left". Eli aina tietä ylittäessä kattelen vauhkosti joka suuntaan ennen ku uskallan ylittää.

Kieli
Täällä osa ihmisistä puhuu vähän scouse- aksentilla. Se on siis Liverpoolin aksentti. En nyt ihan hirveesti osaa siitä kertoo, mutta ainakin meillä kotona sanotaan sanan lopussa olevat geet koona esim. sewing/ompelu sanotaan sewink. Ja se koo vielä sanotaan oikein painokkaasti. Mullekin on jo jotain sanontoja/sanoja tarttunu puheeseen, lähinnä niitä mitä Jo ja Erika hokee koko ajan. Kohteliaisuudesta löytyy eroja Suomeen verrattuna. Täällä ollaan ihan liianki kohteliaita! Jos Suomessa en kuule mitä toinen sanoo, voin sanoa "Mitä?" ja se on ihan ookoo. Täällä vastaavassa tilanteessa pitää sanoa "Pardon?" tai "I'm sorry, I didn't catch that." Ja joka väliin pitää muistaa sanoa thank youut ja pleaset. Kaikki naapureista kassantäteihin kutsuu mua joko "love" tai "darling" nimellä. Joskus kaupassa pidin jonossa paikkaa yhelle naiselle ja se kiitti sanomalla "Ta love!" (Oli muuten sillon britein olo ikinä!) Mutta siis pointti oli se että mun makuun aivan liian tuttavallista. Ei sitä aina jaksa höpötellä kassatädin kanssa. Tuntuu muutenki vähän pinnalliselta eikai sitä tätiäkään voi kiinnostaa jokaisen asiakkaan jutut?

No tälläsiä mä oon huomannu tähän mennessä. Sanoisin että elämä Englannissa eroaa elämästä Suomessa aikalailla ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti